Onze Top 5 Zoetwatervis om te eten
Wanneer je vis wilt eten denk je al gauw aan zeevis zoals kabeljauw en zalm. Daardoor wordt er wel eens vergeten dat er ook genoeg vis in het zoetwater zwemt die heerlijk is om te eten. Wat vaak wordt gedacht is dat zoetwatervis een gronderige smaak heeft en vol zit met graten. Hierdoor kiezen mensen eerder voor bijvoorbeeld een stukje zalm. Vroeger was dat misschien zo, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Daarnaast zijn er ook heel veel heerlijke bereidingsmogelijkheden wanneer je kiest voor zoetwatervis. Welke dat zijn en wat onze top 5 van zoetwatervis is om te eten, vind je hieronder.
5. Meerval
Wanneer je een meerval ziet denk je niet meteen dat deze vis bijzonder smaakvol is. Met hun grote bek, klein snor en slijmerige lichaam zien ze er niet uit als een zoetwater vissoort om te eten. Maar wanneer de meerval gefileerd is, oogt dit meteen heel anders. De filets zijn namelijk heel stevig en hebben een mooie rode gloed. Meervalfilet bevat van zichzelf weinig smaak dus is het aan te raden om de meervalfilet goed te kruiden voordat je deze gaat bakken. Daarnaast worden meervalfilets ook gerookt. Dan is het een ware delicatesse. De smaak ervan gaat dan zelfs richting dat van gerookte paling.
4. Baars
De zeebaars is algemeen heel bekend, maar er is ook een baars die gewoon in zoetwater zwemt. Deze baars is een inheemse vissoort in Nederland en is in bijna alle wateren wel te vinden. Zo ook in de wateren waar Dilvis in vist van oktober tot en met maart. Dit betekent dat wanneer je baarsfilet bij ons besteld in deze periode deze altijd vers is en komt uit ambachtelijke vangst. De baars is een relatief kleine roofvis en daardoor zijn de filets ook wat kleiner en dunner. Maar deze zijn zeer stevig en vallen helemaal niet uit elkaar wanneer je de filet op de huid bakt. Ook zonder huid is een baarsfilet heerlijk. En doordat de filets best dun zijn worden ze snel lekker krokant als je ze bakt in de roomboter.
3. Forel
De forel is lid van de groep zalmachtigen. Dit betekent dat de forel net als de zalm in zoetwater leeft in de eerste fase van hun leven. Later trekken ze naar zee om daarna weer naar zoetwater te trekken om voort te planten. De forel leeft dus niet zijn hele leven in zoetwater. Forel is op verschillende manieren te bereiden. Zo is het mogelijk om forel heel te roken. Daarnaast kun je ook een gestripte forel in aluminiumfolie doen en dan bakken op de barbecue. Nog een andere manier om forel te bereiden is door de forelfilets gewoon in de pan te bakken. Wist je trouwens dat onze beekridder nauw verwant is aan de forel? Het is namelijk ook een zalmachtige.
2. Snoekbaars
1 van onze favoriete zoetwater vissoorten om te eten is de snoekbaars. Deze grote roofvis is, net als de baars, in bijna alle grote Nederlandse binnenwateren te vinden. Daardoor verschilt de kleur van de vis afhankelijk van waar deze vandaan komt. Zo is de snoekbaars van het Alkmaardermeer over het algemeen wat donkerder van kleur en hebben ze duidelijkere strepen op de flanken. De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen. Wil je snoekbaars eens op een andere manier eten? Probeer dan dit recept van ceviche van snoekbaars!
1. Paling
En op nummer 1 is natuurlijk de paling te vinden. Deze veelzijdige vissoort is in allerlei soorten en maten te krijgen bij ons, we heten ook niet voor niets Palingshop.nl. De verse paling is op allerlei manieren te bereiden. Zo zijn de wat kleinere paling uitermate geschikt om te stoven. Wanneer je wat grovere paling gebruikt, zijn ze ideaal om te bakken of te grillen. Maar gerookte paling vinden wij toch het lekkerst. Ambachtelijk gerookt op eikenhout, zoals wij dit al generaties doen. Dit kun je weer in allerlei gerechten gebruiken zoals in salades of gewoon lekker uit het vuistje. Daarom vinden wij dit onze favoriet van zoetwatervis om te eten. Ook al is de paling over het algemeen een zoetwatervis. Ze brengen ook een periode door in het zoute water. Wanneer de paling geslachtsrijp is, trekken ze namelijk van het zoetwater naar de Sargassozee om daar voort te planten. De glasaal komt via de zeestromen weer terug door de oceaan naar de kusten van Europa en wordt daar groter in het zoete binnenwater. Alle paling van Palingshop.nl is duurzaam gecertificeerd volgens de Sustainble Eel Group en heeft een ESF keurmerk. Kies daarom voor paling van Palingshop!