Hoe moet je Kabeljauwfilet bakken?
Kabeljauw is een heerlijke en gezonde vis die op verschillende manieren kan worden bereid. Hier lees je bijvoorbeeld een kabeljauw recept uit de oven. In dit artikel focussen we ons op het bakken van kabeljauwfilet. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe je kabeljauwfilet het beste kunt bakken, zodat je een smakelijk en gezond gerecht kunt bereiden. In dit artikel zullen we je een aantal tips geven om thuis de beste kabeljauwfilet te bakken!
Kies de juiste kabeljauwfilet
Voordat je begint met het bakken van de kabeljauwfilet is het belangrijk om de juiste vis te kiezen. Kies voor verse kabeljauwfilet van goede kwaliteit. De filet moet stevig zijn en een heldere, glanzende uitstraling hebben. Controleer ook of er geen bruine plekken op de filet zitten, dit kan duiden op veroudering. Je kunt kiezen om kabeljauwfilet zonder huid of met huid te bereiden. Wij van Palingshop.nl zeggen altijd, maak de vis klaar MET huis, want in de huid zitten lekkere smaakstoffen die ook in het vlees trekken. Ook heb je nog de keuze tussen kabeljauwfilet en kabeljauwhaas. Meer hierover lees je in ons artikel: Waarom is kabeljauw gezond voor jou.
Bereid de kabeljauwfilet voor
Voordat je de kabeljauwfilet gaat bakken, is het belangrijk om de vis goed voor te bereiden. Dep de filets goed droog met keukenpapier. Hoe droger de vis, hoe makkelijk je deze kunt bakken in de boter en hoe minder het spettert. Bestrooi de filets met een beetje zout en peper naar smaak. Laat de filets vervolgens even rusten zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. sommige mensen gebruiken bloem om de vis in te bakken. Onze voorkeur gaat uit naar zo natuurlijk mogelijke vis, dus wij raden aan om alleen kruiden te gebruiken.
Gebruik de juiste pan
Kabeljauwfilet kan het beste worden gebakken in een anti-aanbakpan met een beetje olie, maar onze voorkeur gaat uit naar roomboter. De roomboter geeft ook weer een beetje romigheid mee aan de vis als deze in de pan ligt. De pan moet groot genoeg zijn zodat de filets niet te dicht op elkaar liggen en je de vis makkelijk kunt omdraaien.
Bak de kabeljauwfilet op de juiste temperatuur
Zet de pan op een middelhoog vuur en voeg een beetje boter toe. Laat de boter heet worden voordat je de kabeljauwfilet in de pan doet. Als de vis goed droog is hoe je deze met de huid naar beneden, als je met huid bakt, in de pan. Bak de filets ongeveer 3 tot 4 minuten. Als de huid mooit bruin is, keer de filet dan om en laat nog 2 tot 3 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de kabeljauwfilet. Dikkere filet moet iets langer garen dan de wat dunnere filet (zoals het staartstuk bijvoorbeeld).
Controleer of de vis gaar is
Om te controleren of de kabeljauwfilet gaar is, kun je een vork of mes in het dikste deel van de filet steken. Als de vis makkelijk uit elkaar valt en niet meer doorzichtig is, dan is de vis gaar. Laat de filet niet te lang in de pan liggen, je kunt de vis dan eventueel in aluminiumfolie nog heel even later doorgaren.
Kabeljauw serveren & variatie in smaak
Serveer de kabeljauwfilet direct na het bakken. Je kunt de vis serveren met bijvoorbeeld groenten, aardappelen of rijst. Garneer de vis eventueel met wat verse kruiden zoals peterselie of dille. Je kunt de kabeljauwfilet op verschillende manieren op smaak brengen. Voeg bijvoorbeeld wat knoflook, citroensap, tijm of rozemarijn toe aan de boter waarin je de vis bakt. Dit geeft de vis extra smaak en aroma.
Bak de kabeljauw niet te lang!
Tot slot is eigenlijk de belangrijkste tip om nog eens te herhalen: bak de kabeljauwfilet niet te lang! De kabeljauw wordt droog en taai als deze te gaar wordt endit wil je je gasten (of jezelf) natuurlijk niet voorschotelen. Door de vis op de juiste manier te bereiden en niet te lang te bakken, behoud je de sappigheid en smaak van de kabeljauwfilet en zet je een heerlijk gerecht op tafel om van te genieten!