Waarom is kabeljauw gezond voor jou?
De kabeljauw is een vis die gewoon bij ons in de Noordzee voorkomt, maar vooral rond de wateren van Noorwegen en IJsland gevangen wordt. Het is een vissoort die wij als Nederlanders heel graag eten. Het stevige witte vlees heeft namelijk een heerlijke smaak en er valt veel mee te combineren in de keuken. Daarnaast is kabeljauw heel gezond voor jou. Zo draagt het eten van kabeljauw onder andere bij aan een goed herstel van de spieren in het lichaam. Daarnaast heeft kabeljauw nog veel meer gezondheidsvoordelen. Deze voordelen leggen wij hieronder verder uit. Na het lezen van dit artikel weet jij ook waarom kabeljauw gezond is voor jou.
Voedingswaarde van kabeljauw
Verse Kabeljauw is een uitstekende bron van eiwitten. Door voldoende eiwitten te eten, herstellen de spieren van het lichaam sneller na lichamelijke activiteit zoals bijvoorbeeld sporten. Behalve eiwitten bevat het vlees van kabeljauw nog meer voedingsstoffen. Deze vind je in de tabel hieronder. Hierin staan de voedingswaarden van kabeljauw vlees.
De voedingsstoffen uitgelicht
Zoals te zien is in de bovenstaande tabel, is kabeljauw dus rijk aan eiwitten. Dat zijn de bouwstoffen van het lichaam en daardoor enorm belangrijk. Naast spierherstel van lichamelijke activiteit, zorgen eiwitten onder andere ook voor een goed immuunsysteem. De antilichamen die virussen en infecties tegengaan, bestaan namelijk uit eiwitten.
Kabeljauw is een gezonde keuze
Kabeljauw past tevens in veel verschillende voedingspatronen. Het vlees van kabeljauw is namelijk laag in calorieen. Dit komt doordat kabeljauw een witvis is en dit betekent dat het vlees weinig vet bevat. Hierdoor is kabeljauw zowel geschikt voor wanneer je probeert af te vallen als wanner je juist spiermassa probeert op te bouwen. Het hoge eiwitgehalte en de lage hoeveelheid vet zorgen er beiden voor dat kabeljauw een echte gezonde keuze is!
Vitamines en mineralen in kabeljauw
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast verklein je de kans op bloedarmoede door voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Vitamine B12 zit ook veel in kabeljauw. B12 is ook nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen waarmee zuurstof door het lichaam wordt vervoerd. Een andere functie van vitamine B12 is het onderhouden van een beschermlaagje om de zenuwen. Hierdoor blijft het zenuwstelsel goed werken.
Welke mineralen zitten in Kabeljauwfilet?
Kabeljauwfilet bevat dus ook verschillende mineralen. De meest voorkomende is kalium. Kalium is nodig voor een goede vochtbalans en is betrokken bij de regeling van de bloeddruk in het lichaam. Naast kalium bevat kabeljauw ook veel fosfor. Dit zorgt samen met calcium voor stevige botten en tanden. Daarnaast ondersteunt fosfor een goede werking van het metabolisme. Magnesium komt ook voor in kabeljauw en speelt een belangrijke rol in de spieren. Het zorgt er namelijk voor dat je de spieren goed kan aanspannen en ontspannen door een goede overdracht van zenuwprikkels.
Waarom is kabeljauw dus zo gezond?
Kabeljauw is dus ontzettend gezond voor jou. Zo is het laag in calorieen en vetten waardoor het geschikt is voor ieder voedingspatroon. Daarnaast is kabeljauw rijk aan eiwitten wat onder andere zorgt voor het herstel van de spieren in het lichaam. Kabeljauw is ook gezond voor jou omdat het rijk is aan veel verschillende vitamines en mineralen. Enkele voorbeelden hiervan zijn foliumzuur, vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium.
Kabeljauwhaas & Kabeljauwfilet
Kabeljauw is te verkrijgen bij de visboer of natuurlijk online te bestellen. Bij de visboer wordt kabeljauw vaak gekocht als lekkerbek of als kibbeling, maar deze manier van kabeljauw bereiden (in de frituur) is net weer een stuk minder gezond, door de transvetten die vrijkomen. Je kunt beter kabeljauwhaas of kabeljauwfilet zelf bereiden thuis. Bakken is lekker, maar je kan het ook in de oven laten garen. Het haasje van de kabeljauw is het dikkere stuk vlees van de kabeljauwzijde. Dit bevindt zich altijd aan de bovenzijde (rug) van de kabeljauw. De kabeljauwhaas is altijd graatvrij en daardoor wel iets duurder dan filet. Kabeljauw is dus altijd een gezonde keuze!