Recept: Stoofaal met Opperdoezers
Een Oud-Holland stoofaal recept: Grootmoeders Stoofaal met Opperdoezer ronde.
Benodigdheden
- 500 gr schoongemaakte Stoofaal (2 personen)
- 300 gr Opperdoezers aardappelen
- 4 bospenen
- 2 theelepels suiker
- 1 citroen
- 200gr ongezouten boter
- 1 citroen in schijven
- (zelfgemaakte) paneermeel
- bosje fijngeknipte bladpeterselie
- snufje zout
- snufje peper
Bereidingswijze Stoofaal
Hieronder een korte beschrijving van de bereidingswijze van stoofaal:
De aal
Snij de aal in drie gelijke moten. Laat 1/3 van de boter wellen in een kleine vuurvaste ovenschaal. De aal moten laag voor laag in de ovenschaal leggen met op iedere laag wat klontjes boter en wat zout en peper. Op de bovenste laag na de boter, zout en peper 3 schijven citroen leggen. Zet de aal onder water tot de op één na bovenste laag. Dek het geheel af met de (zelfgemaakte) paneermeel en laat een half uur op laag vuur stoven.
De Opperdoezers
Schil de Opperdoezers aardappelen en kook ze 20 minuten in weinig water. De laatste 5 minuten met het deksel van de pan en het kookvocht volledig laten indampen. Pas op dat de aardappelen niet verbranden!
De bospeen
Schrappen en ongeveer 12 minuten koken in weinig water (iets boven de bospeen). Voeg naar smaak wat zout en suiker toe. Wanneer de wortelen klaar zijn een flinke klont boter toevoegen. De bospeen laten glaceren op laag vuur met gesloten deksel. 5 minuten voor het opdienen de peterselie over de bospeen strooien en even door de peen werken.
Heerlijke zachte stoofaal
De kunst is alles gelijktijdig klaarkrijgen, maar wanneer u deze volgorde aanhoudt moet dat lukken om dit heerlijke stoofaal recept op tafel te krijgen! Succes en smakelijk eten!