Recept: Salade van Gerookte Paling met limoen en radijs
Een recept voor een heerlijke salade van gerookte paling. Dit recept is geschikt voor 4 personen. Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend.
Hieronder staan de benodigdheden voor de palingsalade:
- - 250 gram gerookte paling
- - 1 krop eikenbladsla
- - 1 bosje radijs
- - 1 limoen
- - 2 bosuitjes, in smalle ringetjes
- - 2 eetlepels olijfolie
- - 1 eetlepel honing
- - 4 eetlepels halvanaise of yoghurt
- - 1 eetlepel verse basilicum, gehakt
- - peper, versgemalen
Bereidingswijze:
Snij de gerookte paling in stukjes. Was de slabladeren en maak ze droog in een slacentrifuge, scheur de slablaadjes wat kleiner. Snij 4 grote radijsjes, niet helemaal door, in 8 plakjes. Leg ze in ijskoud water met 1 theelepel zout zodat ze als een bloemetje opengaan. De rest van de radijsjes kan in dunne plakjes worden gesneden.
Dan moet er 1 theelepeltje schil van de limoen worden geraspt en pers ½ limoen en snijd de andere helft in plakjes. Verdeel de sla over borden of een schaal. Leg daarop de paling, plakjes radijs en bosui. Meng olijfolie, limoensap en rasp, honing, halvanaise, basilicum en peper tot een dressing. Schenk deze over de paling. Garneer met plakjes limoen en radijsbloemen.
Lekker met geroosterd wit brood of bruin brood bij. Een frisse salade van gerookte paling als lunch of voorgerecht! Uit het kookboek "Over Vis & Vis" van het Nederlands Visbureau.