Recept: Paling in het groen
Een traditioneel Belgisch gerecht is Paling in 't groen. Via de vlam in de pan, hieronder de ingrediënten en de bereidingswijze van dit gerecht. Paling in 't groen voor 4 personen:
Ingrediënten:
- 2 kg verse paling (die kunt u hier kunt bestellen)
- 4 eetlepels bloem
- 2 eetlepels boter
- 25 cl droge witte wijn
- 2 uien
- Citroensap
- 2 eierdooiers (voor liefhebbers van dikke saus)
- 1 kruidentuiltje Groen:
- 100 g spinazie
- 100 g zuring
- 1 eetl. dragon
- 1 eetl. salie
- 1 eetl. kervel
- Gehakte peterselie
Bereiding:
- Uien laten kleuren in een grote pot met boter, laten garen
- Bloem in een zak doen samen met de stukken paling en even omschudden
- De paling aanbakken in de resterende boter tot ze bruin zijn, warm houden
- Spinazie en zuring in de grote pot laten slinken, de paling bijvoegen en overgieten met de wijn
- Water bijvoegen tot het geheel onder water staat
- Kruidentuiltje erbij en 8-10 min. laten stoven met deksel
- Voeg de overige kruiden erbij en laat stoven tot het vlees van de paling gemakkelijk loslaat
- Er moet wel nog beet aan zijn
- Stukken paling eruit halen en warm houden op schotel
- Saus op smaak brengen, eventueel dikken met eierdooiers (dan niet meer laten koken !)
- Beetje citroensap erbij.
De bereiding is klaar zodra het witte palingvlees vlot los kan van de graat maar er tijdens zacht roeren nog aan blijft; de hoeveelheid zetmeel was gepast als de saus op een bord na een minuutje net dikvloeibaar blijkt. Volgens persoonlijke voorkeur kan een fellere groene kleur bereikt worden met spinazie erbij, al wijzen andere liefhebbers dit beslist af. Variaties met bier ofwel wijn, met citroensap, of nog met eierdooier, en zelfs met kippenbouillon, komen voor.
Eet smakelijk!