Recept: Bakpaling in roomboter
Paling is een vis die tegenwoordig veelal gerookt gegeten wordt, maar wist u dat paling van oudsher vooral gestoofd (stoofaal) en gebakken (bakpaling) werd? Palingshop.nl was nog niet zo heel lang geleden bij onze westerburen in Noord-Ierland en kregen daar de allerlekkerste bakpaling voorgeschoteld die wij in lange tijd gegeten hebben. En omdat het recept dodelijk eenvoudig is behoeft u geen keukenprins- of prinses te zijn om met dit gerecht verrassend uit de hoek te komen. Het enige wat u nodig heeft is verse paling, zout, peper, roomboter en lekkere trek!
Benodigdheden Recept Bakpaling (4 personen)
- 1 kg bakpaling met huid (zonder huid kan ook, maar met huid geeft meer smaak)
- 200 gram roomboter
- Snufje zout
- Snufje peper
- Sap van twee citroenen
- 2 dl witte wijn
- Eventueel een takje thijm, een takje rozemarijn en wat laurierblaadjes.
Bereidingswijze bakpaling
Was de paling, en snij deze in stukken van ongeveer 6 centimeter. Meng de zout en peper door het sap van de twee uitgeperste citroenen (houdt u vier schijfjes citroen apart als garnering). Leg de palingmoten in deze marinade en zet het geheel een uurtje apart, zodat de smaken goed in de paling kunnen trekken.
Verhit de roomboter in een koekepan en dep de moten voor u ze in de pan legt droog om opspatten te voorkomen. Bak de paling rondom goudbruin op middenhoog vuur. Voeg nu de witte wijn en eventueel naar smaak de overige kruiden toe en dek de pan af met een deksel. Laat het geheel nog 15 minuten zachtjes op laag vuur nagaren.
Schep de bakpaling in een diep bord en giet er wat botersaus overheen. Garneer het geheel af met de overgebleven schijfjes citroen.
Serveer de bakpaling met een frisse salade van cherrytomaten, baby gem sla, rode ui ei. Wilt u van dit recept een complete maaltijd maken, dan kunt u gekookte mini krieltjes toevoegen aan de salade en deze afmaken met een dressing van crème fraiche, dille zout en peper.
Bon Apetit!