Pietermanfilet gebakken op de huid met een zongedroogde tomatenpuree met pesto
De pieterman is een vis die niet veel mensen kennen. Hij heeft een giftige stekelige rugvin. Maar die halen wij natuurlijk al voor u weg. Het is een heerlijke vis die met smaak doet denken aan de tong. Met een puree van zongedroogde tomaten en pesto, komt de pieterman in dit gerecht goed naar voren. Voor dit recept heb je een pureestamper en een hakmolen nodig. Bereidingstijd: 50 minuten.
Ingredienten voor 4 personen
- 500 gram Pietermanfilets of 1 kg als je een grote viseter bent
- 800 gram aardappelen
- 75 gram rucola
- 150 gram zongedroogde tomaten
- 200 gram Philadelphia roomkaas kruiden (of andere roomkaas)
- 30 ml melk (een scheut)
- 20 gram boter (een klont)
- 60 gram pijnboompitten
- 80 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 teen knoflook
- 80 gram basilicumblaadjes
- 150 ml olijfolie (extra voor bij puree en de rucola)
- Balsamicoazijn
- Enkele takjes oregano
- Zout
- Peper
Bereidingswijze
1. Schil de aardappels en kook ze gaar in water met een snufje zout.2. Pel de knoflook en snijd de basilicumblaadjes iets fijner.
3. Doe de pijnboompitten (30 gram), Parmezaanse kaas, knoflook, basilicumblaadjes, olijfolie (150 ml) en de zout in de hakmolen. Meng alles goed met de hakmolen door elkaar. Zorg ervoor dat het een mooie pesto wordt en als nodig is voeg er meer olijfolie bij. Houd wat pijnboompitten over voor in de puree (30 gram).
4. Maak de rucola schoon door hem te wassen en laat hem uitlekken.
5. Snijd kleine sneden in het vel van de vis met een mes. Hierdoor zal de vis minder snel omhoogkomen. Kruid de pieterman met zout en peper.
6. Smelt de boter in de pan en bak de vis op de velkant. Als hij omkrult, duw de vis dan tegen de pan aan met een spatel.
7. Haal de blaadjes van de oregano en snijd ze fijn. Snijd ook de overgehouden pijnboompitten klein en de zongedroogde tomaten.
8. Als de aardappels klaar zijn, giet ze dan af en plet ze. Doe bij de aardappels, de zongedroogde tomaten, pijnboompitten (30 gram), oregano en de kruidenkaas. Giet er een beetje olijfolie bij en maak er een puree van. Voeg er een beetje melk aan toe en nog een snufje zout op smaak. Zorg ervoor dat alles goed door elkaar is gemengd.
9. Als de vis bijna gaar is, draai je hem om. Haal daarna de pan van het vuur.
10. Meng de rucola met een beetje olijfolie en balsamicoazijn.
11. Dien de pieterman op met de puree, de pesto en de rucola.