Paling in het groen
Een recept uit België: Paling in het groen. Dit is hoe u dit gerecht eenvoudig kunt maken:
Benodigdheden
- - 1 kg paling
- - 1 à 2 citroenen
- - goede boter en bloem
- - palingkruiden: zuurkel, spinazie, salie, kervel, peterselie, dille, dragon, waterkers, citroenkruid, …
- - Basilicum
- - 2 sjalotten en 1 ajuin
- - tijm en laurier
- - peper en zout
- - bloem
- - frietpatatten ( voor pommes alumettes )
- - volgens wens: een glas witte wijn
Werkwijze
- - was de paling goed in licht gezouten water en verwijder alle bloedresten en ingewanden
- - droog de paling op keukenrol en kruidt licht met peper en zout.
- - hak de paling in stukken van ca.4-5 cm.
- - van alle kruiden een handvol samenvoegen ( behalve dragon, dille, basilicum en citroenkruid –
- hiervan een takje ) en fijn hakken met koksmes of machinaal ( niet met blender !! )
- - sjalotten en ajuin pellen en fijn hakken
Bereiding
Neem een ruime kookpot en voeg een klontje boter toe. Laat smelten op heet vuur.
- - leg de paling in de hete kom en bestrooi met een beetje bloem ( binding ). Laat de paling even
- aanbakken.
- - voeg de fijn gehakte sjalotten en ajuin toe en laat even meestoven
- - voeg na enkele minuten de gehakte groene kruiden toe en roer voorzichtig om. Voeg peper en
- zout toe.
- - voeg water toe tot de paling net zichtbaar is. ( +eventueel witte wijn )
- - knijp 1 of 2 citroenen ( naar smaak ) uit ( zonder de pitjes erin !!! = bitter )
- - voeg een blaadje laurier en een takje tijm toe
- - laat op een zacht vuurtje sudderen gedurende 10-15 minuten.
- - in dien de saus niet voldoende dik is een beetje maïzena toevoegen ( instant-wit of in een
- oplossing met een beetje water 1 of 2 koffielepels - laat dan even door sudderen ).
De paling is klaar !
Wat kunt u erbij serveren?
- een bord zelf gebakken verse frieten
- te eten met een goed glad riesling, chardonnay, droge Elzaswijn.
Laat het u smaken!