Een Belgisch recept; Paling in 't groen
Onlangs kregen wij een traditioneel recept toegestuurd van een klant uit België met paling in de hoofdrol. Paling is zowel gerookt, gestoofd, als gebakken op vele culinaire manieren te verwerken, maar dit palinggerecht is wellicht het bekendste onder de palingrecepten: Pailng 't groen!
'Groene paling'
Paling in 't groen is een Vlaams gerecht uit de Scheldestreek, bestaande uit paling in een groene saus. In de volksmond wordt het kruid waar de groene saus van gemaakt wordt 'palingkruid' genoemd. Dit is echter geen algemene benaming voor een unieke plant: naargelang de streek waar het gerecht gemaakt wordt, of de familietraditie waar het recept vandaan komt, kan hiermee salie, citroenmelisse, gembermunt, kruizemunt, waterkers, of wilde marjolein bedoeld worden. Hieronder vind u een recept waarin net even andere kruiden gebruikt worden waardoor het een uniek recept is met een eigen twist!
Benodigdheden (4 personen)
- 1 kg paling
- 1 à 2 citroenen
- goede boter en bloem
- palingkruiden: zuurkel, spinazie, salie, kervel, peterselie, dille, dragon, waterkers, citroenkruid, basilicum
- 2 sjalotten en 1 ajuin
- tijm en laurier
- peper en zout
- bloem
- frietpatatten (pommes alumettes)
- naar wens: een glas witte wijn
Bereidingwijze
- was de paling goed in licht gezouten water en verwijder alle bloedresten en ingewanden
- droog de paling op keukenrol en kruid licht met peper en zout.
- hak de paling in stukken van ca.4-5 cm.
- van alle kruiden een handvol samenvoegen (behalve dragon, dille, basilicum en citroenkruid. Hiervan enkel een takje toevoegen) en fijn hakken met koksmes of machinaal (niet met blender!)
- sjalotten en ajuin pellen en fijn hakken
- neem een ruime pan en voeg een klontje boter toe. Laat smelten op heet vuur.
- leg de paling in de hete pan en bestrooi met een beetje bloem. Laat de paling even aanbakken.
- voeg de fijn gehakte sjalotten en ajuin toe en laat even meestoven
- voeg na enkele minuten de gehakte groene kruiden toe en roer voorzichtig om. Voeg peper en zout toe.
- voeg water toe tot de paling net zichtbaar is. (+eventueel witte wijn)
- knijp 1 of 2 citroenen naar smaak uit (zonder de pitjes)
- voeg een blaadje laurier en een takje tijm toe
- laat op een zacht vuurtje sudderen gedurende 10-15 minuten.
- indien de saus niet voldoende dik is een beetje maïzena toevoegen
-even laten doorsudderen en..
De paling is klaar!
Een simpel bord zelf gebakken frieten (bij voorkeur pommes alumettes) doen het erg goed bij Paling in 't groen. Wijn tip: Een goed glas Riesling, chardonnay, droge Elzaswijn.
Eet smakelijk!