De lekkerste sliptong recepten
De naam sliptong is al vele jaren onderwerp van discussie, want, waar komt die naam nu precies vandaan? En is het sliBtong, of sliPtong? Sommige zeggen dat het slibtong is en dat de vis vanonder het slib vandaan komt en aan de andere zijde heb je mensen die zeggen dat het sliptong is omdat de vis tussen de mazen van het net weet door te ‘slippen’. Hoe het ook zij, Een slip, of slibtong is uiteindelijk gewoon een ondermaatse (dus kleinere) Tong :)
Deze vis heeft een voorkeur voor relatief ondiep water met een zand- of modderbodem. Hij komt voor in de kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal en vrijwel de gehele Middellandse Zee. In de winter trekt de tong zich terug naar het iets warmere water in de zuidelijke Noordzee. De tong is een van de beste (lees: lekkerste!) platvissen ter wereld.
Kwaliteit
De kleine visjes vallen bij uitstek in de smaak bij jonge kinderen, omdat de vis een neutrale en toegankelijke smaak heeft. Een volwassene kan er makkelijk drie tot vijf op en we zijn nog niemand tegengekomen die niét geniet van sliptongetjes!
Bereidingswijzen
Meestal wordt de sliptong op de graat gebakken, zonder kop en zonder vel. Afkruiden, serveren en smullen maar. Er bestaan echter tal van recepten die sliptong ook goed tot zijn recht doen komen. Lees hieronder verder voor enkele heerlijke recepten!
Recepten
Er bestaan heel veel manieren om sliptong lekker klaar te maken. Dus waarom niet eens experimenteren, weg van het traditionele koken? Buiten bakken, kunt u ook stomen, grillen, pocheren en zelfs frituren. Werken met broccoli, witlof of prei. Een Aziatisch waterzooi prepareren en er tempura van maken. En heeft u al eens geprobeerd de tongetjes in pasta te verwerken?
Een topgerecht in 6 minuten
Dit is de eenvoudige maar toch altijd smaakvolle wijze van sliptong bereiden. Voor wie weinig tijd heeft en snel iets lekkers op tafel wil zetten. Vis is nog vaak vaste prik op vrijdag dus ook alvast voor deze weekdag een fijn gerechtje.
Zet een kom klaar met bloem en een met paneermeel. Haal de sliptongetjes aan beide zijden eerst door de bloem er vervolgens door het paneermeel. Verhit een flinke klont roomboter in de koekenpan en bak de tongetjes aan ieder kant gedurende 3 minuten. Klaar om op te dienen en van te genieten in no time. Heerlijk met Hollandse sla en frietjes!
Experimenteren: sliptong pocheren
Gepocheerd krijgt vis toch een hele andere smaak en het is ook helemaal niet zo moeilijk. Qua bereidingstijd moet je voor het volgende recept 20 à 30 minuten uittrekken. Fijn wanneer je eens wat meer tijd kunt besteden aan de maaltijd. We prepareren sliptong in witte wijnsaus.
Dit zijn de ingrediënten voor 4 personen: 2 eidooiers, 2 eetlepels slagroom, 1/4 liter visbouillon (van tabletten), 1/4 liter muscadet (witte wijn), 8 sliptongfilets, zout en versgemalen peper.
Klop de eidooiers los met de slagroom. Roer de bouillon en witte wijn door elkaar. Plaats een vuurvaste schaal in een oven met een temperatuur van ongeveer 100 graden.
Verhit het bouillon-wijnmengsel in een wijde koekenpan. Leg de visfilets in het hete vocht en pocheer ze in ongeveer 4 minuten net gaar. De filets mogen niet koken en uit elkaar vallen. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de filets. Schep de filets uit de pan in de voorverwarmde ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie om de filets warm te houden. Roer met een garde enkele lepels van het visvocht uit de koekenpan bij de losgeklopte eidooiers. Giet dit mengsel al roerend terug in de koekenpan en laat het op een matige hittebron binden. Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de saus over de visfilets.
Eetsuggestie: serveer er aardappelpuree en spinazie bij. Smullen maar!
De sliptong sandwich van een Nederlandse top-chef!
Volgend recept is er een van top-kok Ron Blauuw, Nederlandse chef-kok en televisiepersoonlijkheid. En hij bereidt een zogenaamde sandwich met sliptong! De sliptong sandwich is een rijk gevuld voorgerecht. Rijk gevuld want voor grote eters dus of zij met heel veel honger. Hij kan ook dienen als tussendoortje, of zeg maar gerust tussendoor. Het gerecht is redelijk arbeidsintensief maar des te lekkerder.
Ingrediënten voor 4 sandwiches:
• 4 sliptongetjes zonder vel van circa 100 gr
• 1 rode ui
• 300 gr champignons
• 3 takjes dragon
• 5 takjes peterselie
• 1 teen knoflook
• 80 gr ongezouten roomboter
• 60 ml zonnebloemolie
• 50 ml droge witte wijn
• 75 ml room
• Peper en zout naar smaak
• 30 gr ijskoude ongezouten roomboter
Bereidingswijze:
Snipper de rode ui en snijd de champignons, dragon, peterselie en knoflook fijn. Voor dit recept is het lekker als je alles echt klein snijdt.
Dep de sliptongetjes droog met keukenpapier en bestrooi aan beide zijden met peper en zout. Verhit 50 gram ongezouten roomboter in een koekenpan. Wanneer de boter bruist bak je de sliptongetjes in ongeveer 1 minuut per kant lichtbruin. Haal de sliptongetjes uit de pan.
Neem een andere koekenpan en verhit de zonnebloemolie en 30 gram roomboter. Fruit hierin de ui glazig. Voeg de knoflook, champignons en bladpeterselie toe en bak totdat het bijna droog is. Breng op smaak met zout en peper. Blus af met 50 ml droge witte wijn, laat het tot de helft indampen en voeg de room toe. Laat weer tot de helft indampen. Zeef de champignons boven een kom of steelpan en druk het vocht door de zeef. Bewaar het vocht!
Nu ga je de sliptongetjes fileren. Haal eerst de graatjes aan de zijkant weg met een lepel. Snijd vervolgens de sliptongetjes langs de middengraat in met een lepel en haal met de bolle kant van een lepel de filets van voor naar achter los van de graat. Wanneer je de bovenkant van de filets los hebt van de graad. Ga dan met de lepel over de graat heen. Hierdoor trilt de onderkant al los en kun je de graat er zo vanaf halen. Je hebt nu 8 filets: 4 bovenkanten, die steeds bestaan uit 2 delen en 4 onderkanten, die ook bestaan uit 2 delen.
Leg 4 filets met de bak-kant naar beneden op een stuk bakpapier op een bakplaat en verdeel het champignonmengsel over de filets. Beleg als een sandwich met de overgebleven filets.
Tot hier kun je het recept voorbereiden. De volgende stappen kun je pas a la minute doen.
Verwarm het uitgelekte champignon vocht in een steelpan, laat tot de helft indampen en voeg de dragon toe.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwarm de sliptong sandwiches in 4 minuten in de voorverwarmde oven.
Wanneer de dragonsaus goed warm is, haal je deze van het vuur en voeg je er 30 gram ijskoude boter aan toe. Klop de boter door de saus, daarvan wordt je saus dikker.
Leg de sandwiches op een bord en serveer met de dragon saus.
Aan tafel en smakelijk iedereen!
Bron recept: Uitdepanvansan.nl