Beekridder in een culinair jasje van Gordon Ramsay
Krijgt u gasten te eten en wilt u het eens echt culinair aanpakken? Dan is dit recept met verse Beekridder echt iets om uw gasten mee te verrassen!
Beekridder, in België 'Riddervis' en in het Engels 'Arctic Charr' genoemd is een zoetwatervis die onder anderen wordt gevangen in de koude wateren van IJsland. En hoewel deze vis in Nederland nog relatief onbekend is, staat hij in Amerika inmiddels bij ieder zichzelf respecterend restaurant op de menukaart en zelfs topchef Gordon Ramsay gebruikt de vis inmiddels in zijn bekende kookprogramma's op tv! De Beekridder is dus steeds meer in opkomst en niet onterecht. Beekridder is minder vissig qua smaak dan zijn verre achterneef de Zalm, zwemt in zuivere wateren, is bovendien een stuk minder vet en zit boordevol met de super gezonde omgea-3 vetten. Beekridder past dus binnen een uitgebalanceerd dieet en is zowel goed voor de lijn als voor het hart!
Hier een heerlijk recept naar het idee van Gordon Ramsay: Op de huid gebakken Beekridder geserveerd op een salade van bulgur met geroosterde appel en gesmoorde prei.
Benodigdheden (4 personen)
Voor de bulgur salade
- 2 koppen bulgur (deze kunt u evt ook vervangen door cous cous, of bruine rijst)
- 5 laurierblaadjes, gedroogd of vers
- Zout en peper
- 4 kopjes groentebouillon
- 2 eetlepel gekookt en gehakte pancetta (ontdaan van vet)
- 2 el verse peterselie, fijngehakt
- 2 el verse gehakte dragon blaadjes,
- 1 tl geraspte citroenschil
- 4 el extra vergine olijfolie
Voor de gesmoorde prei
- 1 stengel prei, schoongemaakt, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
- 2 el boter
- 2 el extra vergine olijfolie
- Zout en peper
Voor de geroosterde appels
- 2 appels (zoet en knapperig, zoals Gala of Fuji) in 8-10 partjes gesneden
- 2 el verse, gehakte dragon blaadjes
- 4 el extra vergine olijfolie
- Zout en peper
Voor de Beekridder
- 4 Beekridder filets, 250 gram per stuk
- Zout en peper
- Olijfolie
Bereidingswijze
Bulgur salade
Breng de groentebouillon aan de kook op hoog vuur in een kleine steelpan. Doe de droge bulgur en de laurierblaadjes in een hittebestendige kom en giet de boullion over de bulgur. Dek de kom af met plasticfolie en laat deze voor 30 minuten rusten.
Gesmoorde prei
Verhit de boter en olie in een pan op middelhoog vuur. Prei toevoegen en breng op smaak met zout. Zet het vuur laag en kook 15-20 minuten tot ze zacht zijn, maar zorg er voor dat de prei zijn groene kleur niet verliest, of aanbrand.
Geroosterde appels
Verwarm de oven voor tot 400 º. Plaats een lege bakplaat in de oven en verwarm deze gedurende 15 minuten. Meng ondertussen de appelpartjes met de olijfolie, dragon, zout en peper in een kom. Leg de appelpartjes op de bakplaat en rooster ze 7-9 minuten. Op de helft van de baktijd de partjes keren. De partjes mogen niet papperig worden, dus rooster door tot ze enigszins krokant zijn. Zet opzij.
Beekridder
Kerf de filets aan de huidzijde licht in. Verhit olijfolie op hoog vuur in een koekenpan tot deze licht rookt. Leg de filets met de huidzijde onder in de pan en matig het vuur. Het is de bedoeling dat de vis een krokante korst krijgt, dus draai de Beekridderfilets echt pas om als de randen goudbruin zijn. Zodra u de filets omgekeerd heeft haalt u de pan van het fornuis en laat u de vis 3 minuten in de pan nagaren.
Garneren en opdienen
Schep de bulgur om met een vork en voeg appels, kruiden, citroenschil, olijfolie en pancetta toe. Schep de bulgur salade op een (voorverwarmd). Leg de gebakken Beekridder bovenop en schep wat gesmoorde prei er naast. Sprenkel tot slot wat olijfolie over de vis en serveer de borden uit.
Bon a petit!
ps. Wist u dat wij de Beekridder niet alleen vers, maar ook gerookt verkopen?