Wat je moét weten over vis eten!
Dat vis goed is voor ons, weet iedereen! Maar wat zijn nu precies de gezondheidsvoordelen? Zijn er ook risico's? Welke soorten vis zijn het gezondst? Kies je voor wild of gekweekt? HLN zet alles even op een rijtje.
Regelmatig vis eten verkleint de kans op beroertes, depressie en ouderdomsgerelateerde achteruitgang van het geheugen. Het meest bekende gezondheidsvoordeel is echter cardiovasculair. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Harvard University dat mensen die wekelijks een bescheiden hoeveelheid vette vis (rijk aan omega 3) eten, tot 36 procent minder risico lopen op aandoeningen aan de kransslagaders (coronaire hartziekten).
Twee ker per week
De Amerikaanse Heart Association geeft de raad mee minstens twee keer per week vis te eten en geeft de voorkeur aan 'vette', omega 3-rijke vissen, zoals gerookte paling. De ideale portie is ongeveer 100 gram per keer. Op weekbasis wordt aangeraden gemiddeld 230 gram vis en/of zeevruchten te consumeren als volwassene. Voor kinderen mogen de porties kleiner zijn.
Risico's?
Wat ze ook mogen zeggen van kwik, dioxines en andere vervuilende en schadelijke chemicaliën ... Experten zijn het er vrijwel over eens dat de gezondheidsvoordelen van vis eten de risico's overduidelijk overstijgen. De hoeveelheden schadelijke stoffen zijn in vissen namelijk zelden bedreigend groot, zeker in vergelijking met vlees en zuivel. Het zou dan ook geen impact mogen uitoefenen op je visconsumptie.
Potentiële blootstelling aan deze schadelijke stoffen kan je zelf aanpakken door de huid en de bovenste laag vet te verwijderen vooraleer je de vis bereidt. Dit is enkel voor kwik niet van toepassing omdat het doorgaans doordringt in het vlees. Lees verder op HLN.be.