Jellied eels, de nieuwste delicatesse?
Jellied eel. Bij kenners gevreesd, of geprezen, maar bij een veel grotere groep zelfs compleet onbekend. Paling in gelei, ofwel jellied eel is een typisch streekgerecht uit Engeland welke zijn oorsprong kent in het begin van de achttiende eeuw. Paling was in die tijd een gemakkelijk te verkrijgen, goedkoop en bovendien voedzaam product en daarom vooral onder de armste laag van de bevolking erg populair.
Eel, Pie & Mash houses
Jellied eel werd verkocht in zgn. Eel, Pie and Mash houses (Paling, Taarten en Aardappel huizen), waarvan een van de oudste, M. Manze, nog altijd overeind staat in het Zuiden van London. FOTO
Met name in de Tweede Wereldoorlog nam de consumptie van paling toe, omdat het Engelse leger bevoorraad werd met jellied eel. Paling is van nature een vette, die bovendien vol essentiële voedingstoffen zit. Militairen konden dus goed leven van deze paling in gelei.
Jellied eels de nieuwste delicatesse?
Waar jellied eel vroeger onlosmakelijk verbonden met aan de arbeidersklasse in London, krijgt dit onsmakelijk ogende gerechtje nu onverwacht ook voet aan de grond buiten London. Tuscon, een van de grootste supermarktketens in Engeland, heeft dit typische hapje zelfs toegevoegd aan z’n assortiment. Iets wat vijf jaar terug nog ondenkbaar was in het conservatieve Engeland waar de verkoop van paling in gelei toen zelfs op sterven na dood was.
De toename in vraag is volgens vele te wijten aan de recessie, waardoor steeds meer mensen opzoek gaan naar goedkoop, maar toch voedzame producten. En voedzaam is paling, onderanderen vanwege de aanwezigheid van Omega-3 vetzuren zeker!
Uitstekende kwaliteitspaling
Een grappig weetje is dat de paling in jellied eel nog altijd grotendeels afkomstig is uit Nederland! Omdat de rivier de Themes, die dwars door London stroomt, in de achttiende eeuw zo vervuild was moesten de Londenaren hun paling elders vandaan halen. Niet alleen was Nederland relatief dichtbij, ook stond en staat ons land bekend om zijn uitstekende kwaliteitspaling!