Hoe moet je zelf Forel roken?
Een heerlijk visje om te roken is de forel. Maar hoe moet je precies forel roken? Wij zullen het je uitleggen! Je kunt verse forel gemakkelijk bestellen bij Palingshop.nl. Je kan kiezen voor gepekelde forel, zodat je direct kunt beginnen met het rookproces, of ongepekelde forel. In dat geval zul je zelf nog even een pekeltje moeten maken.
Forel pekelen
De forel kun je eenvoudig zelf pekelen met een zoutoplossing in water. De verhouding van het pekelwater is 2 liter water en ca. 180 gram zout. De oplossing goed roeren tot het zout is opgelost in het water. Voeg eventueel kruiden toe naar wens, zoals jeneverbes en laurier of je eigen favoriete viskruiden. Leg de forel in het pekelwater en laat dit ongeveer anderhalf uur staan. Regelmatig de forellen even keren, roeren en onderdompelen. Na het pekelproces kun je de forel het beste even kort afspoelen met schoon water en droogdeppen met een schone theedoek of even laten uithangen.
Ophangen van de forel
De forel is een zachte vis die gemakkelijk kan vallen van de speet of haak. Zorg voor een goede bevestiging van je forel als je hangend gaat roken. S-haken kunnen je hier eventueel bij helpen. Of zorg ervoor dat je de forel door de rug graat speet. Liggend op een rooster kan je de forel overigens ook prima roken!
Forel drogen
Als je de forel wilt roken kun je het beste de vis eerst goed drogen. Dat kan door de forel boven een klein vuurtje te hangen in je rookoven met de deur of deksel open. Meestal is de forel goed droog met een uurtje. De huid voelt dan aan als perkament. Door het drogen zal de forel niet zomaar openscheuren tijdens het garen. Let wel goed op tijdens het drogen dat de temperatuur niet te hoog wordt en blijf af en toe voelen.
Forel roken
Als de forel goed droog is, kan je de forel gaan roken en garen. Dat kan gelijktijdig. Stook het vuurtje iets op zodat je een temperatuur in je kast krijgt van rond de 70 graden Celsius. Strooi wat rookmot op je vuurtje en doe de deur en/of deksel dicht. Dit proces zal je een aantal malen dienen te herhalen. De temperatuur zal tijdens het rookproces dalen en op een gegeven moment gaat het vuur weer branden en zal je temperatuur weer stijgen. Let dus goed op je thermometer….
Doe je vuurlade weer open en strooi er weer rookmot op. Lade weer dicht en het proces gaat weer verder. Met een kerntemperatuur meter kun je checken of de forel gaar is. Ergens tussen 63 en 69 graden is prima. Je kunt het ook voelen aan het vel en zien, dat moet gemakkelijk loskomen en de graat mag er niet meer glazig uitzien. Een mooie bronzen kleur geeft aan dat er genoeg gerookt is….
Vind je de forel er nog wat bleekjes uitzien dan kun je nog wat naroken op een lagere temperatuur. Wederom wat rookmot op het vuur strooien en op een temperatuur roken van ongeveer 50 graden Celsius. Ben je tevreden over het resultaat kun je heerlijk smullen van je eigen warm gerookte forel! Eet smakelijk!
Koop hier je verse forel om te roken