Hoe moet je zalm roken? Zelf zalm leren roken!
Je wilt zelf een keer zalm warm roken. Hoe doe je dat? Palingshop.nl zal je leren hoe je zelf zalm kunt roken. Je kunt eenvoudig Verse Zalm kopen bij Palingshop.nl. Deze zalm zou eventueel gepekeld kunnen worden, zodat de Zalm of de Zalmzijde kant en klaar is om te roken. Maar je kunt ook zelf thuis de zalm pekelen.
Zalm nat pekelen
De zalmzijde of zalmmoten kun je droog pekelen of nat pekelen. Voor nat pekelen maak je eerst pekelwater aan. Los in verhouding 100 gram zout op in 1 liter water. Goed roeren zodat alle zout is opgelost. Doe dan je zalm in het pekelwater gedurende ongeveer vijf kwartier. Je kunt ook nog kruiden toevoegen als je dat wilt. Als je minder zoute zalm wilt, dan pekel je natuurlijk wat korten
Zalm droog pekelen
Voor droog pekelen kun je de verse zalm bestrooien met bijvoorbeeld zeezout en eventueel kruiden. Laat de zijde gedurende anderhalf uur in de koelkast liggen. Let erop dat het zou gelijkmatig verdeeld is over de zalm. Het beste is om op de dikke stukken van de zalm wat meer zout te strooien en over de dunnere stukken (bij de staart) iets minder. Als je de zalm weer eruit haalt, moet je deze met water afspoelen, zodat alle zoutresten van de zalm zijn verdwenen. Het vlees van de zalm voelt nu een beetje glad aan.
Zalm drogen voordat je gaat roken
Na het pekelen en afspoelen kan je de zalm gaan drogen. Dat kan in de koelkast onafgedekt. Het vocht zal uit de zalm onttrokken worden. Na een dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn. Maak een vuurtje in je rookoven en verwarm de oven voor. Niet te warm. Nu kan de zalm op een rooster in de rookoven. Stook het vuurtje op en zorg dat de warmte door de rookoven gaat, zodat de zalm nog wat meer gedroogd wordt. Om vastplakken te voorkomen kun je de zalm op citroenschijfjes onder de velkant leggen. Op ongeveer 55 graden met de schoorsteen open en deur op een kier zal je ongeveer nog een half uur tot een uur de zalm verder drogen en opwarmen. Blijf goed kijken en voelen, je kunt zelf het beste zien wanneer het tijd is om de zam te gaan roken. De zalm begint tijdens het drogen al een beetje te garen.
Zalm roken
Nu je rustig de zalm aan hetverwarmen bent en verder heeft gedroogd in de rookoven is hij klaar om gerookt te worden. Stook het vuurtje iets hoger en doe de deur van de rookkast dicht. Als de rookoven op ongeveer 70 graden Celsius staat kun je rookmot toevoegen. Schoorsteen bijna dicht en de zalm lekker vol in de rook zetten. De temperatuur zal geleidelijk zakken. Af en toe wat rook laten ontsnappen (rok ververven) helpt om de zalm niet een te zure rooksmaak te geven. Stook af en toe het vuurtje weer op en doe er dan weer wat rookmot op. Blijf goed in de buurt van de rookkast, op deze manier kan je het beste het proces van het roken beheren en waar nodig bijsturen.
De zalm is klaar! Heerlijke zalm zelf gerookt!
Als de verse zalm een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 50 graden zou je het al kunnen eten. Verse zalm is ook al rauw eetbaar natuurlijk! Als de kerntemperatuur tussen de 60 en 65 graden komt zal de zalm wat droger worden van binnen, dus let erop dat je het niet te hoog stookt aan het einde. Er komen bij een te hoge temperatuur ook eiwitten uit het vlees. Wel is het goed om het minimaal een kwartier rond de 60/65 graden te houden. Op deze manier is de zalm dan langer houdbaar. Je kan het ook aan de zalm voelen. Als je er voorzichtig op drukt en het voelt tussen zacht en stevig aan is de zalm eigenlijk prima.
Langer roken op lage temperatuur voor meer rookkleur
Wil je meer kleur op je zalm? Rook dan nog wat langer met extra mot op een lagere temperatuur. Het garen en roken zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen. Maar dat kan natuurlijk verschillen van rookoven tot de manier van roken! Het is in het begin even oefenen, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, krijg je een heerlijk resultaat! Succes!! Heb je nog specifieke vragen omtrent het roken van zalm? Stuur een mailtje naar [email protected] met als onderwerp Vraag aan de rookmeester. Die zal dan jouw vragen beantwoorden. Succes met het zelf roken van zalm!