De beekridder; een heerlijke zoetwatervis
In de kristal heldere wateren van IJsland leeft de Beekridder, ook wel 'Arctic Charr' genoemd in het Engels. De Beekridder is tevens de meest Noordelijk levende zoetwatervis ter wereld. De Beekridder zwemt in het wilde, maar wordt ook in IJsland geheel biologisch gekweekt. Het is een zeer zuivere vis, wat wil zeggen dat er bij het kweken geen antibioticum, of andere medicijnen worden gebruikt. Ook wordt er geen genetische modificatie toegepast. Bovendien wordt de kweek van Beekridder in IJsland ondersteund door uitsluitend groene energie. MEt recht een echte duurzame vis dus!
Heerlijk vers en gerookt
De Beekridder is een zilverbruine vis met rossige borst- en buikvinnen, heeft rood tot licht roze vlees en komt voor in Lapland, IJsland, Groenland en Schotland. De vis is erg populair in Duitsland, Frankrijk en Italië en u zult de vis daar dan ook regelmatig aantreffen op menukaarten in restaurants, onder de namen 'Omble Chevalier en Seasaibling. De laatste tijd wordt in Nederland de verse beekridder steeds bekender. Naast de verse variant is Beekridder ook heel goed te roken.
Beekridder roken
Beekridder kan op twee manieren gerookt worden; namelijk warm en koud. Bij de eerste methode zal bij het roken de temperatuur tussen 60 en 80 graden Celsius zijn. Bij koud roken ligt de temperatuur van de rookkast lager. Het is dan van belang dat de thermometer niet boven de 30 graden uitkomt. Het grootste verschil in beiden processen is dat bij warm roken de vis niet alleen een lekkere rooksmaak krijgt, maar ook gegaard wordt tijdens het rookproces. Bij koud roken wordt de vis weliswaar geconserveerd, maar gaart deze niet. Koud roken is daarom voornamelijk om de vis te voorzien van een authentieke rooksmaak. Het vles blijft bij koud roken ook wat zachter. Wanneer u Gerookte Beekridder koopt, zult u vaak te maken hebben met de koud gerookte variant.
Een eerlijke vis, met een fijne smaak
Ondanks dat veel mensen Gerookte Beekridder vinden lijken op gerookte zalm, heeft het naast een andere structuur ook een veel verfijndere smaak. Mensen die de smaak van gerookte zalm te uitgesproken vinden, kunnen Gerookte Beekridder vanwege z'n verfijnde smaak vaak juist wel erg waarderen. De gerookte Beekridder kent vele toepassingen. Zo kunt u Gerookte Beekridder op toast eten, maar ook verwerken in een salade, of een pastagerecht. Hier staat een heerlijk reept met Gerookte Beekridder.